CKZiU Legnica
CKZiU Legnica


LUTW - Komunikaty, ogłoszenia, informacje.


O  G  Ł  O  S  Z  E  N  I  E


Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy ogłasza nabór na wolne stanowisko urzędnicze - specjalisty.
                             --> Pełna treść ogłoszenia <--


Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy ogłasza nabór na stanowisko pracy: sprzątaczka
                             --> Pełna treść ogłoszenia <--

"PIEROGI W ROŻNYCH ODSŁONACH"

   Dnia 07.12.2017r. w naszej szkole odbył się etap szkolny II OGÓLNOPOLSKIEGO TURNIEJU KUCHARSKIEGO. Temat turnieju: "Pierogi w różnych odsłonach".
Uczniowie - kucharze Branżowej Szkoły I Stopnia zmagali się z testem sprawdzającym wiedzę teoretyczną a następnie wykonywali praktyczne zadanie konkursowe: pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Jurorzy: Marta Gagat, Teresa Woźniakowska, Anna Zarzecka oceniali pracę uczniów: przebieg procesu produkcji potrawy, sposób wyporcjowania i wyekspediowania, oraz rezultat końcowy: pierogi z kaszą gryczaną i serem. Biorąc pod uwagę test i zadanie praktyczne wyniki konkursu były następujące:
I miejsce - Natalia Popko z klasy 2bz,
II miejsce - Natalia Chmielnicka z klasy 2bz,
III miejsce - Dawid Tłumak z klasy 2bz.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy umiejętności podczas wykonywania potrawy. Konkursowe pierogi rozpływały się w ustach.

>>FOTORELACJA<<

Wycieczka do Wrocławia

   Dnia 6 grudnia 2017 r. grupa uczniów naszej szkoły pod opieką pani Gabrieli Pietrzak i Eweliny Iwanickiej-Sankiewicz odbyła wycieczkę do Wrocławia.
Głównym celem wycieczki była Manufaktura "Cukier Lukier" - najmniejsza na świecie fabryka słodyczy, gdzie produkuje się ręcznie cukierki karmelki oraz lizaki, gdzie jest ponad 50 smaków i naturalne barwniki, do słodyczy dodaje się naturalne aromaty owocowe oraz olejki, gdzie można zobaczyć na własne oczy jak powstają cukierki oraz lizaki. Pokaz trwał około 45 min - mieliśmy możliwość przyglądania się pracy tamtejszych cukierników, którzy gotowali karmelową masę, wylewali ją na naszych oczach na kamienny blat i barwili, a potem ... :) mogliśmy wykonać własnego lizaka!
Kolejnym punktem był Jarmark Bożonarodzeniowy na wrocławskim Rynku.
Wycieczka była bardzo udana wszyscy wrócili zadowoleni.

>>FOTORELACJA<<

PODSUMOWANIE PROGRAMU BEZPIECZNA+

   W dniu 6 grudnia br. młodzież naszej szkoły wraz z opiekunami spotkała się na podsumowaniu programu Bezpieczna+. W trakcie spotkania panie Elżbieta Łukaszów i Renata Pusz przypomniały założenia programu, zaprezentowały szerokiej publiczności sprzęt zakupiony za środki pozyskane w programie oraz omówiły wszystkie działania, jakie podejmowała nasza szkoła w ramach programu BEZPIECZNA+. Podsumowanie zostało dodatkowo zwizualizowane prezentacją multimedialną. W trakcie spotkania zostały również ogłoszone wyniki "Międzyklasowego Konkursu Udzielania Pierwszej Pomocy", a wyróżnione drużyny z poszczególnych klas zostały uhonorowane przez dyrektora szkoły panią Izabelę Stasiak-Kicielińską okolicznościowymi dyplomami i nagrodami. Na zakończenie spotkania każdy uczeń naszej szkoły został wyposażony w breloczek ratowniczy.

>>FOTORELACJA<<

NAJLEPSZY CUKIERNIK & KUCHARZ

   30 listopada br. w naszej szkole odbył się szkolny etap XXIII Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, XXI Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego, I Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
   W Turnieju Cukierniczym wzięło udział 3 uczniów klasy II i 3 uczniów klasy III, natomiast w Turnieju Kucharskim uczestniczyło 4 uczniów klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia. Turnieje są 3-stopniowe i mają zasięg ogólnopolski.
   Do etapu okręgowego zakwalifikowali się:
-XXIII Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik - Natalia Kaczor oraz Daniel Jurkiewicz;
-XXI Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego - Natalia Kaczor i Paulina Węglowska;
-I Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz - Martyna Kuś.
   Turnieje składały się z dwóch części. W części I uczniowie rozwiązali test, a w części praktycznej - cukiernicy upiekli babeczki śmietankowe oraz złożyli i udekorowali tort w temacie "Powiew wiosny", kucharze zaś sporządzili danie zasadnicze w temacie "Potrawy z drobiem w roli głównej".
   Życzymy finalistom etapu szkolnego powodzenia w kolejnych stopniach turniejów.

>>FOTORELACJA<<

XX Olimpiada Wiedzy o Żywności

   24 listopada br. w Nysie odbył się okręgowy etap XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Do tego etapu zakwalifikowało się 16 uczniów z województwa dolnośląskiego i lubuskiego.
W I części uczniowie rozwiązywali test pisemny z bloku przetwórstwa spożywczego, analizy żywności i ekonomii. Do II części - ustnej zakwalifikowało się tylko 5 osób, które zdobyły największą liczbę punktów, w tym dwie uczennice naszej szkoły - Kamila Jaskot i Natalia Frączek. W tej części uczniowie odpowiadali na wylosowane pytania z w/w zakresu. Naszym uczestniczkom udało się zająć ex aequo III miejsce. Z niecierpliwością oczekujemy na wyniki z innych okręgów i życzymy zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego.
Olimpiadzie patronował jak co roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Życzymy dalszych sukcesów, w tym zdobycia indeksu na wybrane uczelnie w kraju. Do olimpiady przygotowywały uczennice Panie Anetta Chalik i Ewelina Iwanicka-Sankiewicz.

>>FOTORELACJA<<

BEZPIECZNA+ "KONKURS UDZIELANIA PIERWSZEJ POMOCY"

   23 listopada 2017r. odbył się Międzyklasowy Konkurs Udzielania Pierwszej Pomocy w ramach projektu BEZPIECZNA+. Wszystkie klasy reprezentowały 3-osobowe drużyny. Konkurs zorganizowany został we współpracy z Kołem Naukowym Młodych Medyków przy Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Legnicy. Studenci ratownictwa medycznego oceniali wiedzę i umiejętności ratownicze uczniów na pozorowanych stacjach. Na zakończenie konkursu ratownicy podsumowali pracę poszczególnych drużyn. Ostateczne rozstrzygnięcie konkursu (dyplomy i nagrody) nastąpi na apelu, który jednocześnie będzie podsumowaniem projektu BEZPIECZNA+

>>FOTORELACJA<<

OGÓLNOPOLSKI KONKURS CUKIERNICZY

   Z radością informujemy że nasza uczennica Kamila Michalik bierze udział w ogólnopolskim konkursie cukierniczym, którego zadaniem było wykonanie i dekoracja tortu w temacie przewodnim "Wodny świat". Warunkiem uczestnictwa było przesłanie fotografii dokumentującej pracę, ponadto użycie wskazanych obowiązkowych surowców tylko jadalnych i podanie receptury na wykonany tort, krem lub masę. Ten temat został przez Kamilę zgłoszony i wygrał największą ilością punktów w głosowaniu internautów.
                                                    Tytuł Jej pracy to "Morskie flamingi".

Od 22 listopada można głosować na prace finałowe zamieszczone na stronie: akademiamistrza.pl (głosowanie do 5 grudnia - codziennie można oddać 1 głos). Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, zwiększając szansę Kamili na otrzymanie nagrody głównej lub nagrody publiczności.
Poniżej zamieszczamy bezpośredni link do głosowania.

-->>LINK DO GŁOSOWANIA<<--

"POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY"

   20 listopada 2017 r. w naszej szkole odbyły się eliminacje szkolne Konkursu Wiedzy o Prawie Pracy i BHP dla Uczniów Szkół Ponadgimnazjalnych "POZNAJ SWOJE PRAWA W PRACY", którego organizatorem jest Państwowa Inspekcja Pracy, a współorganizatorem CKZiU. Nad prawidłowym przebiegiem rywalizacji czuwał Szkolny Komitet Konkursowy w składzie: wicedyrektor CKZiU Agnieszka Mozalewicz - przewodnicząca Szkolnego Komitetu Konkursowego, Joanna Widz - specjalista ds. BHP, wykładowca prawa pracy oraz Gabriela Pietrzak - doradca zawodowy.
Celem konkursu jest przede wszystkim popularyzowanie wiedzy z zakresu przepisów prawnej ochrony pracy oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy wśród przyszłych pracowników. W tegorocznej edycji etapu szkolnego konkursu uczestniczyło 11 uczniów. Uczestnicy rozwiązywali test pisemny składający się z 25 pytań zamkniętych. Po podliczeniu punktów komisja konkursowa wyłoniła 2 osoby, które zdobyły największą liczbę punktów i zakwalifikowały się do etapu regionalnego.
I miejsce zajęły ex aequo - Wiktoria Jeziorska - klasa 3AFK oraz Justyna Faluta - klasa 1AFT
                                                                                                   Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

BEZPIECZNA+ "Dzień bez z@sięgu"

   16 listopada odbyła się w naszej szkole, w ramach programu Bezpieczna+, akcja pt. "Dzień bez z@sięgu", promująca mądre korzystanie z nowoczesnych nośników informacji i sposobów komunikacji. Uczniowie przygotowali "scenki z życia", które ukazywały skutki uzależnienia od telefonu komórkowego, smartfonu, komputera, Internetu i innych urządzeń mobilnych.
W pierwszej scence pt. "Posłuchaj mnie, mamo" mogliśmy się przekonać, że Internet "rozgościł się" przy rodzinnym stole, często uniemożliwiając rozmowę między członkami rodziny. Dla matki, ważniejsza niż rozmowa z córką, okazała się uprawa Farm Ville oraz rozmowa ze znajomymi na gg czy nk.
W skeczu pt. "Walizka dziadka" wystąpili młodzi ludzie uzależnieni od gier komputerowych. Czy poradzą sobie "bez z@sięgu"? Czy zadowolą ich alternatywne sposoby spędzania wolnego czasu ze znajomymi?
Scenka zatytułowana "Impreza" pokazała, że jest możliwe życie offline. Muzykę z odtwarzacza z powodzeniem może zastąpić muzyka "na żywo". Śpiewanie przy akompaniamencie gitary daje dużo radości, buduje więzi, dzięki którym stajemy się wspólnotą.
Najważniejszym celem akcji "Dzień bez z@sięgu" było uświadomienie wszystkim nie tego, co dzięki nowoczesnej technologii zyskujemy, ale tego, co możemy przez nią stracić, gdy staniemy się bezkrytycznymi jej użytkownikami.

>>FOTORELACJA<<

Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

   W dniu 16 listopada 2017r., w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości i realizowanego przez naszą szkołę programu "Otwarta firma", odbyło się wyjątkowe spotkanie zatytułowane "Własna firma". Gościem specjalnym, zaproszonym przez panią Martę Posiak, była pani Agata Kowalska - właściciel Akademii "Agata Kowalska Hair Designer & Instructor" w Legnicy, a także instruktor fryzjerstwa marki Kaaral. Jej kreatywne prace ukazują się w wielu prestiżowych magazynach na całym świecie, a projekty cieszą ogromnym uznaniem. Pani Agata, jako osoba z ogromnym doświadczeniem w świecie fryzjerstwa, podzieliła się z młodzieżą (1F, 2F i 1bz) swoimi doświadczeniami w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, a także zdradziła kulisy prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

>>FOTORELACJA<<

BEZPIECZNA+ PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY SAMOOBRONY

   W dniu 15 listopada 2017r. gościliśmy w naszej szkole przedstawiciela Komendy Wojewódzkiej Policji pana aspiranta Andrzeja Bartoszuka, który specjalizuje się w tematyce samoobrony. Podczas prelekcji, w której uczestniczyli uczniowie Technikum Nr 1 i Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 zostały przedstawione psychologiczne aspekty samoobrony a uczniowie uzyskali wiele porad oraz odpowiedzi na nurtujące ich pytania z zakresu bezpieczeństwa osobistego. Podczas spotkania nie zabrakło elementów praktycznego pokazu samoobrony, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

>>FOTORELACJA<<

W CKZiU ZDOBĘDZIESZ ATRAKCYJNY ZAWÓD !


Fanpage CKZiU


Zapraszamy do odwiedzania i "polubienia" naszej strony na facebook-u:
https://www.facebook.com/legnica.ckziu