TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

 

 

 

 

Sprawdź, czy jest to zawód dla Ciebie?

 

  • lubisz piec ciasta,
  • jesteś skrupulatny i dokładny,
  • biologia i chemia nie sprawiają Ci problemów,
  • masz zdolność skupiania się na problemie
    i dostrzegasz kreatywne rozwiązania...

 

Czym zajmuje się technik technologii żywności?

  • wytwarza produkty spożywcze,
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane
    do produkcji wyrobów spożywczych,
  • organizuje i nadzoruje przebieg procesów
    technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • kontroluje pracę maszyn.

 

Zajęcia odbywają się w:

  • pracowni technologicznej,
  • pracowni analizy żywności -
    najlepiej wyposażonej na Dolnym Śląsku.

 

Zdobywane kwalifikacje:

TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych

TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

 

Możliwość uczestniczenia w kursach umiejętności zawodowych, szkoleniach, stażach:

  • staż w ramach programu Erasmus+
    na Słowacji,
  • praktyki zawodowe w najlepszych
    cukierniach w Legnicy,
  • spotkania branżowe podczas targów
    żywności i napojów,
  • kursy umiejętności zawodowych:
    wytwarzanie ciasta,
    przygotowywania surowców i
    dodatków do żywności,
    magazynowanie wyrobów gotowych...