TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

 

 

Cechy potencjalnego kandydata:

 

  • miłość do jedzenia i karmienia innych,
  • masz talent i jesteś kreatywny,
  • posiadasz zmysł estetyczny i poczucie elegancji,
  • potrafisz działać w zespole....

 

Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?

  • ocenia jakość żywności oraz jej przechowywanie,
  • sporządza i ekspediuje potrawy i napoje,
  • planuje i ocenia żywienie,
  • organizuje produkcję gastronomiczną,
  • planuje i realizuje usługi gastronomiczne.

 

Zajęcia odbywają się w:

  • pracowniach technologii gastronomicznej,
  • pracowniach planowania żywienia,
  • pracowni obsługi gości.

 

Zdobywane kwalifikacje:

TG.07 Sporządzanie potraw i napojów

TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Możliwość uczestniczenia w kursach umiejętności zawodowych, szkoleniach, stażach:

  • staż w ramach programu Erasmus+ w Hiszpanii,
  • praktyki zawodowe w renomowanych
    restauracjach w Polsce,
  • spotkania branżowe podczas targów
    gastronomicznych,
  • kursy umiejętności zawodowych:
    barista, barman, obsługa przyjęć...